Dagbog

Mandag d. 9. maj 2016


SCLEROSE SIDDER I TARMENTarmfloraen har stor betydning for vores helbred, og nu peger flere studier på, at bakterier i tarmen kan påvirke selv vores adfærd og sygdomme i hjernen. Nogle tarmbakterier i mus har vist sig ligefrem at kunne regulere produktion af myelin i hjernens nerveceller.

Vi er hvad vi spiser. Vores tarmflora spiller en stor rolle for vores helbred, men tarmen kommunikerer også med hjernen i langt højere grad end hidtil antaget.
 
Tarmbakterier ser ud til direkte at påvirke hjernens struktur og funktioner, og har sandsynligvis indflydelse på udvikling af flere neurologiske sygdomme, herunder sclerose.
 
I to uafhængige studier offentliggjort i april, er der nu fundet tegn på, at tarmbakterier i mus sågar påvirker dannelsen af myelin i hjernen. 

Stof fra tarmbakterie bremser dannelse af myelin

Forskere fra Icahn School of Medicine på Mount Sinai i New York, undersøgte dette ved at overføre tarmflora fra ’depressive’ mus til ’normale’ mus. Konsekvensen var, at de normale mus efter modtagelse af tarmbakterier fra de depressive mus, ændrede adfærd: De blev mere deprimerede og undgik social kontakt. Samtidig viste det sig, at myelin-indholdet i hjernen ændrede sig: Musene mistede simpelthen evnen til at producere myelin.  
 
For at forstå dette, kiggede forskerne nærmere på bakterierne i tarmen på de ’depressive’ mus: De fandt ud af, at bakterierne havde en forhøjet produktion af et organisk stof, kaldet cresol, der kan passere blod-hjerne-barrieren. Da forskerne udsatte de myelin-dannende celler i hjernen for cresol, mistede de deres evne til at lave myelin. 

Kobling til behandling af mennesker uvis

Dette antyder altså, at et stof produceret i tarmen kan påvirke dannelsen af myelin i hjernen, upåagtet af musenes genetiske ophav. Det øger dermed spekulationerne på, om ændringer i tarmfloraen kan afhjælpe eller forebygge flere neurologiske sygdomme. 
 
Håbet er nu, at man ved at hæmme sådanne stoffer produceret i tarmen, eller reducere mængden af disse bakterier, kan bremse symptomer eller udvikling af bl.a. sclerose.
 
Resultaterne peger samtidig i retning af en biologisk forståelse for den udbredte forekomst af depression hos patienter med sclerose. Næste skridt bliver at undersøge om disse observationer også kan gøres i mennesker.

Tykkere myelin uden tarmbakterier

Et lignende studie i mus udført at forskere fra University College Cork, UK, viste at myeliniseringen forløb langt mere aktivt i mus uden tarmbakterier end i normale mus.
 
På elegant vis demonstrerede forskerne, at nervecellerne i musene uden tarmbakterier var omsluttet af et tykkere myelin-lag, og at musene samtidig udtrykte langt flere gener, relateret til myelinproduktion, end normale mus.
 
Disse forskelle forsvandt samtidig igen, når musene uden tarmbakterier modtog en ’normal’ tarmflora. Endelig har studier fornylig peget på, at tarmbakterier kan kontrollere modningen og funktionen af de synapse-stimulerende mikrogliaceller i hjernen.   

Justering af tarmflora som neurologisk medicin?

Disse interessante sammenhænge mellem tarmflora og myelinisering i hjernen, giver dermed helt nye perspektiver på behandling af sclerose, der ligger langt fra den nuværende immunmodulerende medicin:
 
På baggrund af et mere detaljeret kendskab til tarmfloraen, kan nye terapiformer muligvis komme til at involvere pre- og probiotika og fækal transplantation, hvis formål vil være at justere sammensætningen af bakterier i tarmen.
 
Man kan læse mere om studierne her og her

agr@scleroseforeningen.dkNadia (man, 05/09/2016 - 11:21)

Hej Anders, virkelig interessant læsning. Jeg vil høre hvorvidt studierne belyser hvorfra den forhøjede produktion af det organiske stof cresol stammer fra? Er det genetisk betinget eller kommer det organiske stof fra en "speciel type kost"? (i såfald hvilken?)

Tony Morecat (man, 05/09/2016 - 11:32)

Statiner, forhindrer også dannelsen af myelin, da kolesterol er byggestenen for myelin. Hvornår går i ud med den "nyheden"? Det er derfor alle de der er på statiner har dårlig hukommelse...
I øvrigt, en meget god artikel...

Kirsten (man, 05/09/2016 - 14:45)

Tony hvad vil det siger ? Er kolesterolet for højt eller lavt?

Dorthe Ruff Eriksen (Guest) (man, 05/09/2016 - 16:43)

Hej
Vil bare lige høre, om tarmfloraen så 'skal' være ens hos alle mennesker?
Mennesker er forskellige. Og det er vores tarme også.
Jeg havde for et par måneder siden salmonellaforgiftning. Ville dét fx. så også kunne indvirke til +side eller -side?
Jeg ville da rigtig gerne have mit 'gamle' liv tilbage. Jada.
Har en veninde, der gerne vil donnere tarmflora til mig (hun er øko kok og ryger ikke). Kunne det være en mulighed så?
Men så tænker jeg igen; Ville hendes tarmflora passe til mig? Eller kan det betegnes som 'allround', så det ville kunne passe og bruges af enhver?
MEGA spændende, hvis jeg kunne blive helbredt :D

Lars jensen (man, 05/09/2016 - 19:36)

Jeg tror at emulgatorer som efterhånden er allevegne, som vi vasker os i, som vi smører os ind i, som vi spiser og drikker hele tiden!! Har meget store konsekvenser for helbreddet!


Fredag d. 18. november 2011

Et chok for mig, som har været behandlet med Tysabri, af to omgange:

To PML-tilfælde i Danmark

Der er her i efteråret for første gang konstateret tilfælde af hjernebetændelsen PML i Danmark på grund af brugen af lægemidlet Tysabri. Det er tragisk, men forventeligt, lyder det fra neurologerne

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

Siden sclerosemedicinen Tysabri blev indført i Danmark i slutningen af 2006, har man vidst, at risikoen for, at nogen patienter ville udvikle hjernebetændelsen PML (progressiv multifokal leukodystrofi), var der, og nu har man så set de første tilfælde. 
Her i efteråret har to danske patienter i behandling med Tysabri fået konstateret PML.
”Det er selvfølgelig tragisk, men det er helt tilfældigt, at vi pludselig ser to tilfælde samtidig. I forhold til det antal patienter, vi har i behandling i Danmark, passer det med, at vi statistisk set skal have mellem en og tre patienter med PML, og det er dem, vi ser nu,” siger Per Soelberg Sørensen, professor på DMSC (Dansk Multipel Sclerose Center) på Rigshospitalet og formand for DMSG (Dansk Multipel Sclerose Gruppe), en sammenslutning af scleroselæger og repræsentanter fra de neurologiske afdelinger i Danmark.

Ny test er kommet
PML udvikles som regel først efter to års brug af Tysabri, og kun hvis man er inficeret med JC virus, der er årsagen til PML. Cirka 50 procent af danskere har JC virus i kroppen, men JC virus giver ikke symptomer hos mennesker med et normalt immunsystem. Under behandling med Tysabri kan nogle patienter, der har JC virus i kroppen i sjældne tilfælde udvikle PML. Det er nu muligt at fastslå, om et menneske er inficeret med JC virus ved at påvise antistoffer mod JC-virus i blodet. Testen blev indførtfor nogle måneder siden, og alle Tysabri-behandlede patienter i Danmark bliver nu testet. Fremover vil lægerne fortrinsvis bruge Tysabri til patienter, der tester negative for JC-virus.

Nogle tager chancen
Alligevel er der patienter, der vælger, at fortsætte med at tage Tysabri, selvom de ved, at de er i risiko for, at udvikle PML.
”Nogle patienter vælger at fortsætte, selvom de ved, de har JC-virus i kroppen. De er simpelthen bange for, at miste den behandlingseffekt de får med Tysabri, efter de har oplevet, at alle andre behandlinger har fejlet, og så vurderer de, at de hellere vil løbe den lille risiko, der er, end at tabe en god behandlingseffekt,” siger Per Soelberg Sørensen, der oplyser, at hvis man har JC virus antistoffer i blodet, er risikoen en ud af 200-300 for at udvikle PML ved behandling med Tysabri i mere end to år.

Maks. To år
De danske scleroselæger anbefaler, at man som hovedregel ikke er i behandling længere end to år med Tysabri, hvis man har JC virus antistoffer i blodet, og alle der tester negativt for JC-virus måles hvert år for at sikre, at man ikke pludselig har pådraget sig virussen eller, at man har i første omgang har testet falsk negativ, hvilket sker i to-tre procent af tilfældene.

Alternativ er kommet
Per Soelberg Sørensen mener ikke, at man som Tysabri-patient skal være hverken mere eller mindre nervøs nu end tidligere for at tage Tysabri.
”De her to tilfælde vi ser nu, svarer som sagt til den statistiske sandsynlighed. I Danmark har vi været så heldige, at vi har været forskånet indtil nu for PML-tilfælde, og det er rigtigt godt, for vi har rent faktisk ikke haft alternativer, at tilbyde før nu,” siger Per Soelberg Sørensen med henvisning til sclerosetabletten Gilenya, der også er en andenvalgs behandling. Selvom tabletten formentlig ikke er helt så potent som Tysabri, så er den dog mere effektiv end andre kendte medicinske sclerosebehandlinger.

PML giver kognitive problemer
Som Tysabri-patient og pårørende til en Tysabri-patient, er man allerbedst til, at være på vagt overfor PML-symptomer. Ofte viser de sig i form af kognitive problemer som adfærdsændringer, hukommelses- og talebesvær, som sætter ind over kort tid, som regel kun et par uger. 
”I de tilfælde bør man reagere, og vi siger til alle vores Tysabri-patienter, at de i det hele taget skal kontakte os med det samme, hvis der opstår ting i deres tilstand, som de ikke kan genkende,” siger Per Soelberg Sørensen.

Hurtig indsats er vigtig
Jo hurtigere man sætter ind overfor PML, jo større er sandsynligheden for, at man slipper gennem sygdommen uden de store mén. Får man PML, er behandlingen, at patienten får udskiftet sit plasma, så man fjerner Tysabri fra kroppen og dermed genetablerer patientens immunsystem, som så går til angreb på PML.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Charlotte | Svar 17.10.2012 15:46

MS er ikke en kronisk uhelbredelig sygdom. Ellers ville 6 mennesker der har krydset min vej, ikke kunne sige de føler sig helbredt eller er helt uden symptomer.

Lene Bach 17.10.2012 16:09

Charlotte.
Da du åbenbart ikke læser de mange informationer, der findes om MS, bør du ikke sparke til dem, der døjer med denne frygtelige sygdom i hverdagen..

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

12.02 | 13:43

Hej, søde Lea

Jeg kører lige en tur ned til vores smukke havn, for at tage lidt billeder dernede...

...
12.10 | 17:57

har ikke din mail, så jeg kan ikke skrive til dig der, alt var borte da pcn döde, SUK teknink er godt når det virker, men skriv til mig på marion.bonnerup@tele2

...
12.10 | 15:05

min pc brändte sammen, så jeg har väret uden i vel et halvt år, men nu har jeg lånt en anden, til jeg får köbt en ny selv, det er jo håblöst at väre afskåret

...
30.09 | 22:05

Søde Lea

Vil du ikke nok kontakte mig...? Kh Lene

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE