Blog

ER JEG OG BØRNENE PCB-FORGIFTEDE..?

  PCB i Farum Midtpunkt..!

10. januar 2012

 

Sundhedsstyrelsen har i samarbejde med Bispebjerg Hospital, Statens Byggeforskningsinstitut og Erlangen Universitetshospital i Tyskland gennemført en undersøgelse af polyklorerede bifenyler, PCB i indeklima og i beboeres blod i Farum Midtpunkt. Undersøgelsen er en del af Sundhedsstyrelsens bidrag til Den nationale handlingsplan for håndtering af PCB i bygninger fra maj 2011.

Målingerne af indeklimaet sammenholdes i undersøgelsen med målinger af PCB-indholdet i beboernes blod. Samtidig sammenlignes indholdet i blod mellem beboere fra henholdsvis PCB-holdige lejligheder og ikke-PCB-holdige lejligheder. Resultaterne viser, at mere end halvdelen af blodets indhold af PCB hos beboere i de PCB-forurenede lejligheder kan tilskrives PCB fra indeklimaet.

De beboere i Farum Midtpunkt, der har fået konstateret PCB i deres lejligheder, har fået instruktion i rengøring og øget ventilation og har fået afskærmet de PCB-holdige fuger i deres beboelse med forskellige midlertidige foranstaltninger. Disse forebyggende tiltag ventes at reducere PCB-eksponeringen fra indeklimaet i tilstrækkelig grad til lejlighederne bliver renoveret.

Der ses generelt ikke akutte helbredseffekter af PCB i de mængder, der er målt i forbindelse med Farumprojektet, og selv en forholdsvis høj eksponering over kortere tid forventes ikke at medføre effekter på helbredet. Det samlede skøn er, at der ikke er nærliggende sundhedsfare for beboerne – blandt andet på grund af de forebyggende tiltag.

PCB ophobes i kroppen livet igennem og kommer dels fra kosten og dels fra indeklimaet. PCB-målinger fra andre danske undersøgelser har vist, at det generelle niveau af PCB i modermælk og i blod er faldet med cirka 75 procent siden forbuddet mod anvendelse af PCB i bygninger i 1970erne. PCB indholdet i menneskers blod har altså været væsentlig højere for 20-30 år siden, hvilket Farum resultaterne skal vurderes i forhold til.

Rapportens resultater vil indgå i den samlede undersøgelse af omfanget og typen af PCB i danske bygninger fra byggeperioden 1950-1977, og skal udgøre en del af grundlaget for eventuelle justeringer af de udmeldte aktionsværdier for indholdet af PCB i indeklimaet. Det vil være relevant at få udført flere undersøgelser svarende til Farum-undersøgelsen med henblik på at klarlægge dels omfanget af PCB-holdige bygninger i Danmark fra den aktuelle byggeperiode og dels sammenhænge mellem PCB i indeklimaet og beboeres blodindhold.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

12.02 | 13:43

Hej, søde Lea

Jeg kører lige en tur ned til vores smukke havn, for at tage lidt billeder dernede...

...
12.10 | 17:57

har ikke din mail, så jeg kan ikke skrive til dig der, alt var borte da pcn döde, SUK teknink er godt når det virker, men skriv til mig på marion.bonnerup@tele2

...
12.10 | 15:05

min pc brändte sammen, så jeg har väret uden i vel et halvt år, men nu har jeg lånt en anden, til jeg får köbt en ny selv, det er jo håblöst at väre afskåret

...
30.09 | 22:05

Søde Lea

Vil du ikke nok kontakte mig...? Kh Lene

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE